Stadsbestuur ondersteunt vraag van Groen Diest naar kindvriendelijke begraafplaatsen

02 April 2023

Stadsbestuur ondersteunt vraag van Groen Diest naar kindvriendelijke begraafplaatsen

Kinderen hebben een eigen manier om met afscheid en verlies om te gaan.

Tijdens de gemeenteraad van maandag 23 januari 2023 legde Groen Diest een interpellatie voor aangaande kindvriendelijke begraafplaatsen. Fractieleider Miet Dirix licht toe: “Kinderen hebben een heel eigen manier om met afscheid en verlies om te gaan. Groen Diest vindt het belangrijk om ook met hun beleving rekening te houden. Daarom stellen we voor om op de begraafplaatsen van Diest en deelgemeenten enkele elementen te plaatsen die kinderen helpen bij het uiten en onder woorden brengen van hun gevoelens.”

 

‘Spelen’ is communicatie

Dat idee is niet nieuw. Het ontstond al in 2017 en vond veel bijval bij professionals, zoals therapeuten die dagdagelijks met rouwende kinderen werken. Samen met een docente en enkele studenten creatieve therapie aan Hogeschool PXL werd een concept uitgewerkt. Er werd vertrokken vanuit de theorie rond rouwverwerking, daaraan werd een creatieve twist gegeven. Dirix is overtuigd van de grote meerwaarde: “Kinderen in rouw gaan door een rollercoaster aan emoties. Ze willen begrijpen, maar moeten ook ruimte krijgen om hun gevoelens te uiten. Wat die gevoelens ook zijn: vreugde, verdriet, angst, boosheid… De speelse elementen helpen hen hierbij. Voor kinderen is ‘spelen’ immers een belangrijke vorm van communicatie.” De fractieleider van Groen vervolgt: “De meeste kinderen hebben een negatieve beleving op begraafplaatsen. Anderzijds hebben kinderen uiteraard ook nood aan rouwen en ze willen daar graag op een positieve manier mee omgaan. Kinderen hebben een eigen manier om met afscheid en verlies om te gaan.”

 

Geen speeltuin

Wordt het dan niet snel een speeltuin? “Neen”, zegt Miet, “de elementen mogen dan wel een speels karakter hebben, speeltuigen zijn het niet. Een begraafplaats blijft eerst en vooral een serene plek waar iedereen in alle rust moet kunnen vertoeven.”

 

Mooie voorbeelden

Er zijn ondertussen heel wat kindvriendelijke begraafplaatsen in Vlaanderen. Oudsbergen is een mooi voorbeeld: Kindvriendelijke begraafplaats - Oudsbergen, maar het kan ook beperkter zoals in Halle of Tielrode. Miet Dirix vond er heel wat inspiratie: “Je vindt er emotietafels, een parcours, een spreekbuis,… In andere steden vind je ludiek versierde bomen, kinderhutjes, ‘wolkenbanken’, een hemelbrievenbus, een gedichtenroute, een stille hoek, ... en ga zo maar door.”

 

Stadsbestuur is helemaal mee

“We zijn bijzonder verheugd dat de Diestse meerderheid onze vraag naar kindvriendelijke begraafplaatsen volledig steunt”, besluit Miet Dirix, “en daarbij worden in eerste instantie de begraafplaatsen van Diest en Kaggevinne tijdens de heraanleg aangepast. Nadien zouden de andere begraafplaatsen na een positieve evaluatie kunnen volgen.”