Interpellatie over aanleg openbare watertappunten

17 Oktober 2022

Interpellatie over aanleg openbare watertappunten

Met een openbare watertap kan men met één druk op de knop gratis kraanwater tappen

Afgelopen zomermaanden waren weer ontzettend warm. Het belang van drink- en kraanwater komt daarbij opnieuw onder de aandacht.

Het drinkwater terugbrengen in het straatbeeld is een uitdaging voor gemeenten, instellingen, het bedrijfsleven en watermaatschappijen.

Met een watertap kan men met één druk op de knop gratis kraanwater tappen. In een winkelstraat, bij het sportpark, het dorpsplein of de markt, het is altijd genieten van lekker en gezond kraanwater. Een watertap is te vergelijken met de oude dorpspomp maar dan in een nieuw jasje. Daarenboven is kraanwater veel duurzamer dan flessenwater, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van een herbruikbaar flesje.

Een watertap is voor iedereen beschikbaar: jeugdbewegingen, de winkelende dames en heren, wandelaars, wielertoeristen, sporters in het algemeen, ...

Op de website van onze watermaatschappij, De Watergroep, zien we dat onze stad al twee tappunten heeft, nl. in het OCMW gebouw in de Hasseltsestraat.

Het gebruik van deze tap lijkt ons eerder beperkt. Zo zijn er de beperkte openingsuren en mensen moeten fysiek naar binnen gaan om de tap te gebruiken. Het worden dan ook 'binnentappunten' genoemd.

Voldoende drinken is belangrijk, zeker voor sporters en kwetsbare groepen. Daarom lijkt ons openbare en toegankelijke watertappunten heel wat interessanter en socialer. We denken daarbij aan winkelstraten, de markt, cultuur centrum, bibliotheek, speeltuin, sporthal, parken, (bus-)station enz. Kortom, altijd beschikbaar voor iedereen!

Hierbij aansluitend wijzen we het bestuur ook op het project 'Gratis Water', een idee van Vlotter, intergemeentelijk uitgewerkt met de steun van eerstelijnszone RupeLaar en de gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem en Niel en ondersteund door PIDPA: https://www.boom.be/gratis-water-te-krijgen-op-verschillende-plaatsen-in-boom.

Met 'Gratis Water', de eerste regio in Vlaanderen (of zelfs ruimer nog in heel België), slaan de lokale ondernemers de handen in elkaar om altijd een gratis glaasje water in de buurt te hebben voor wie dat even nodig heeft. Het is hartverwarmend om te zien op welke korte tijd alle gemeenten en heel wat handelaars dit initiatief ondersteunen. Dit werd in een recordtempo gerealiseerd. De deelnemende gemeenten laten op deze manier hun goed hart zien. Alle handelszaken zijn te herkennen aan de speciale sticker die op hun vitrine of inkomdeur hangt.

 

Ik stel volgende vragen:

  • Is het bestuur bereid om - in overleg met De Watergroep - een aantal openbare watertaps te voorzien die voor iedereen altijd toegankelijk zijn?
  • Waar en hoeveel punten zouden jullie precies willen voorzien?
  • Is het bestuur bereid om een soortgelijk project als 'Gratis Water' binnen een redelijke termijn op te starten?