Beter afvalbeleid nodig in Diest.

29 November 2023

Beter afvalbeleid nodig in Diest.

Diest produceert vandaag de dag 152 kg restafval per persoon per jaar. Daarmee is Diest de slechtste leerling van de Oost-Brabantse klas.

Groen Diest wil dat het stadbestuur nog deze legislatuur een marktbevraging opstart over de afvalophaling. ‘Contracten voor afvalophaling gaan over zeer veel geld’ weet Groen raadslid Miet Dirix ‘het is dus belangrijk dat men nu al start met te onderzoeken welke intercommunale de beste voorwaarden heeft zodat het volgende bestuur niet snel snel moet beslissen’. Want het afvalbeleid in Diest moet beter. Diest produceert vandaag de dag 152 kg restafval per persoon per jaar. Daarmee is Diest de slechtste leerling van de Oost-Brabantse klas. De doelstelling voor 2030 is 90 kg restafval.

Tijdens de gemeenteraad van maandag 27 november 2023 kwam het punt over de optimalisatie van de werkingsgebieden van intercommunales aan bod. Daarbij wordt nagegaan of Stad Diest de samenwerking met Limburg.net al dan niet wil verderzetten in de toekomst.

Een oud zeer dat vier jaar geleden erg pijnlijk werd door een foutieve uitspraak van schepen van milieu/duurzaamheid Rick Brans (open vld). Hij beweerde toen dat het contract met Limburg.net een voorlopig contract was van 2 jaar. In werkelijkheid ging het over een contract van 18 jaar. Aangezien Limburg.net buiten de regio Oost-Brabant valt kan Diest, in het kader van regiovorming, een uitzondering vragen voor een samenwerking met de intercommunale.

Groen Diest dringt aan op een marktonderzoek. Contracten voor afvalophaling gaan over zeer veel geld, een marktbevraging lijkt ons dan ook zeker zinvol. De schepen schuift dat idee door naar het volgende bestuur, hoewel een definitief antwoord in het voorjaar van 2025 wordt verwacht. Het volgende bestuur, dat start in januari 2025, krijgt bijgevolg slechts enkele maanden de tijd om een marktonderzoek te doen. Dat is niet realistisch en haalbaar. 

Schepen Brans gaat ervan uit dat Limburg.net de beste service biedt. Ook daar zet Groen Diest vraagtekens bij. Diest produceert vandaag de dag 152 kg restafval per persoon per jaar. Daarmee is Diest de slechtste leerling van de Oost-Brabantse klas. De doelstelling voor 2030 is 90 kg restafval. De schepen moest toegeven dat hij de cijfers niet kende. Bijzonder jammer en pijnlijk voor een schepen van milieu. Ter vergelijking: Aarschot heeft 92 kg restafval, Herent 79 kg, Leuven 97 kg.

Groen Diest vindt de cijfers verontrustend en vraagt naar de plannen van Limburg.net om de doelstelling te realiseren. Ook daarop kon schepen Brans geen duidelijk antwoord geven.

Groen Diest zal het onderwerp volgende maand opnieuw op tafel leggen tijdens de gemeenteraad.